Svensken slänger kilo med kläder

Att tänka på miljön är något som blir allt mer vanligt bland oss människor. Men vi är långt från perfekta och bara när det kommer till kläder så slänger svensken drygt åtta kilo kläder om året. När det kommer till elektronik och annat så är siffran ännu högre.

543301-garbage-bagsDet gäller att tänka till och att tänka om. Då kan vi få ett bättre samhälle. Att börja skänka mer kläder och prylar och att även handla mer begagnat bidrar man inte till nyproduktionen och den konsumtionshets som råder. Fler borde få upp ökonen på vilken fantastisk andrahandsmarknad det finns – och som kan bli bättre. Ta bara att man på http://mobilbazaren.se/surfplattor/begagnad-ipad/ kan finna en “ny” ipad! Varför det är så bra att just handla begagnat nu är att vi människor inte längre använder slut på ett plagg eller en pryl. Vi tröttnar helt enkelt. Av den anledningen är det dumt att slänga och tänka att man kan förlänga livet för plagget eller prylen och även med det skapa ett bättre samhälle. Man kan göra mycket bara man tänker till lite.

Åtta kilo kläder årligen

I en artikel från SVT går det att läsa att vi svenskar över lag slänger bort ungefär åtta kilo kläder om året. Detta är otroliga mängder. Naturvårdsverket menar nu att den siffran bör kunna halveras och man kommer under året, 2016, att komma med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Bara under 2013 konsumerade svenskarna 13 kilo kläder var och vart femte plagg återanvändes. Mycket kan man se skickas som välgörenhet utomlands, men skänks även bort till olika organisationer i Sverige. Men, för att man som privatperson ska skänka mer så krävs det att man förenkla processerna om man ska tro en undersökning som kom ut under förra året. Man behöver göra insamlingen enklare och en sortering som man kan välja istället för att bara slänga kläder. Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd , Frii, säger att vi svenskar skänker0,3 % av vår totala konsumtion. Detta innebär att det finns mycket att ta av och att vi ska skapa stora förändringar med små medel.