Så köper du bitcoin med miljön i åtanke

Att utvinna bitcoin drar enorma mängder energi. Men bitcoin är inte en ensam miljöbov. Andra digitala aktiviteter som videostreaming och gaming drar mycket mer energi än bitcoin.

Det går åt en stor mängd energi när nya bitcoin bryts även kallad för mining. Mining har tre huvudsakliga syften och det är att bekräfta och godkänna transaktioner, skapa nya bitcoins och göra blockkedjan decentraliserad och säker. Om du vill äga bitcoin och vill värna om klimatet ska du köpa bitcoin av en säker aktör istället för att beblanda dig med själva bitcoinbrytningen. Du kan handla från btcx som är en svenska växlingstjänst. Du gör dina affärer helt utan mellanhänder och det är både snabbt och säkert.

Bitcoins energiförbrukning måste sättas i relation till annat

Elon Musk som grundat Tesla hade först en tanke på att acceptera bitcoin som betalmedel men han gjorde en skarp tvärvändning i frågan. Han anser fortfarande att kryptovalutor är en bra på olika plan och att det finns en lovande framtid men att han inte vill stötta det när det tär för mycket på miljön. Bitcoin-nätverket förbrukar enorma mängder energi varje timme och dag. En bitcoin-transaktion genererar i runda slängar 350 kilo koldioxid per dag. Bitcoin drar enorma mängder energi men det ska sättas i perspektiv till andra digitala teknologier. Bara videostreaming står för närmare tre procent av hela världens totala energiförbrukning. I jämförelse med andra aktiviteter är inte bitcoin den värsta miljöboven. Det finns andra digitala aktiviteter som är mycket värre. Det är orättvist att peka ut bitcoin som ensam miljöbov. Om du tittar på bankerna världen över har de serverhallar och byggnader som drar enormt mycket el. En sak som många inte vet är att det faktiskt används en stor andel grön el till bitcoin, mer än många andra av världens företag.