Miljövänligt mode

Det finns många sätt att leva lite mer miljövänligt i vardagen, något som du kanske hört under flera år är till exempel att det går att handla miljövänligt mode men kanske inte själv testat? Det är något som idag är enklare att göra än någonsin – följ bara tipsen här ska du se!

623993-clothes-in-a-closetAtt tänka mer på miljön i vardagen är det många som både gör och vill göra. Men en sak som ofta glöms av är att vi faktiskt kan vara mer miljövänliga när det kommer till våra kläder. Det är något som varit på tapeten i flera år, men som kanske aldrig fått riktigt genomslag. Och det är inte så konstigt. Det utbudet som funnits att välja på tidigare i klädbutiken av miljövänligare material har inte, förrän nu, varit speciellt snygga eller moderiktiga. Plus att det finns fler saker att göra än att bara handla nya miljövänliga plagg, det handlar också om hur du använder dina plagg. Det är något som man tipsar mer om i tidningen Café där man intervjuat Elin Frendberg på Swedish Fashion Council som delar med sig av sina bästa tips för en mer miljövänlig hantering av kläder.

Miljövänligare kläder:

  • Tvätta inte för ofta – se till att använda kläderna längre och fler gånger mellan tvättarna och minska din miljöpåverkan med 68 procent. Detta eftersom att kläderna både håller kvaliteten längre när de inte tvättas och du förbrukar mindre vatten och el genom att inte tvätta kläder som skulle kunna luftas för att kännas som nya igen.
  • Kolla efter miljömärkning – många kläder idag har miljömärkning som visar att de tillverkats på ett sätt som inte har stor inverkan på miljön. Genom att vara medveten om vad du handlar och vilka material du använder desto fler miljövänliga plagg kommer ut på marknaden att välja bland, och du minskar din miljöpåverkan! Titta efter märkningar såsom GOTS, Bra Miljöval, EU Ecolabel, Blue Sign, Oeko Tex, Better Cotton och Svanen med mera.
  • Återvinn istället för att kasta – sänk bort plagg du inte använder så någon annan får glädje av dem eller lämna till återvinningen så kan de återvinnas och förvandlas till nya kläder igen.
  • Var kräsen med vilket material du väljer – vissa material har mindre miljöpåverkan än andra och när du ska handla kan du därför välja dessa mer hållbara plagg istället. Välj till exempel ekologisk bomull, återvunnen polyester eller naturmaterial som ull eller lin! Väljer du Lyocell, Tencel eller Modal bör du känna till att dessa består av träfibrer och kan faktiskt läggas på komposten när du inte använder dem lägre!