Familjen som lever efter zero waste

Zero waste är den senaste miljörörelsen som tagit världen med storm där man ska försöka att återvinna så mycket som möjligt och tänka på det sopberg man vill minska. En trend allt fler hakar på. 

411656-polaroid-film-blanks-with-global-planet-concepts“I genomsnitt slänger svensken 461 kilo per år och person, varav 193 kilo är osorterade sopor som går till förbränning eller deponi. Om man räknar med grov­sopor, så som trasiga möbler med mera, blir det 294 kilo per person och år som går till förbränning eller deponi. Totalt återvinner vi i Sverige 49,0 procent av soporna medan 50,3 procent går till förbränning.” (läs mer)

Ja, enligt citatet som kommer från en artikel i Aftonbladet så slänger vi många kilo skräp per år som vi skulle kunna återvinna. Det är här som zero waste rörelsen kommer in för att få oss att tänka annorlunda och få upp ögonen för hur mycket privatpersoner verkligen kan göra. För gör alla lite så blir det ett stort resultat. Rörelsen strävar efter att man ska kunna återvinna alla produkter som man tar in i sitt hem och är också en internationell rörelse som arbetar mot förbränning av sopor och deponi. Familjen i Aftonbladets reportage slänger endast dammsugarpåsarna och lever med det lite enklare än andra som var dag går ut med soporna. Vi har tidigare skrivit om återvinning, att man måste se det ur ett bredare perspektiv än bara att slänga mjölkförpackningar, och kanske är vi på väg dit. Det ser iallafall ljusare ut än vad det gjort på mycket länge.