3 tips för att leva mer miljövänligt

Det finns mycket du kan göra om du vill minska din klimatpåverkan och leva mer miljövänligt. Börja med att se över din energiförbrukning i bostaden och byt till ett klimatsmart värmesystem. Slösa inte med vatten och isolera fönster och dörrar för att energieffektivisera ditt boende.

De senaste årens klimatdebatt har gjort att många svenskar är mer medvetna om att deras livsstil påverkar miljön. Nyheterna rapporterar ständigt om koldioxidutsläpp och extremväder vilket gör att många oroar sig för klimatförändringarna. Det finns dock mycket du som privatperson kan göra. Börja med att se över ditt hem och din energikonsumtion. Med några enkla tips kan du enkelt minska din energiförbrukning.

1. Byt värmesystem

husvärmeEtt första steg för att leva mer klimatsmart är att skaffa dig en överblick över din nuvarande energikonsumtion och agera därefter. Många spenderar onödigt mycket energi, men som tur är kan det ändras genom att byta till ett mer klimatsmart värmesystem. Exempelvis kan du installera en miljövänlig värmepump. Hos https://luftia.se/ hittar du ett brett utbud av energieffektiva värmepumpar som ger stora besparingsmöjligheter. De är särskilt anpassade efter de kalla nordiska klimatet och klarar riktigt kyliga temperaturer. Värmepumpar klassas som förnybar energi och är därför bra för miljön. Pumpen släpper inte heller ut rök och dessutom är energin betydligt billigare än från andra energikällor.

2. Slösa inte vatten i onödan

Att slösa med varmvatten är en riktig energitjuv. Cirka 20% av hushållens energi går åt till att värma upp varmvatten. Tänk på att endast 2,5 procent av allt vatten i världen är sötvatten varav över två tredjedelar finns i glaciärer och polarisar. Med andra ord finns måste vi värna om vattnet. Genom att använda mindre varmvatten kan du spara både energi och pengar. Två enkla tips är att installera snålspolande duschmunstycken för att minska vattenförbrukningen samt stänga av vattnet när du schamponerar och tvålar dig.

3. Isolera fönster och dörrar

Att värma upp hus kräver mycket energi, men genom att isolera fönster och dörrar minskar uppvärmningsbehovet. Med energieffektiva fönster och isolerade dörrar energieffektiviseras ditt boende.